SLAVKO STANIĆ

STANIĆ, Slavko (Luigi) – Điđi ( Gradinje, Općina Oprtalj, 16.02.1942. – Kastav, 28.10.2005.)

Boćar, i sportski djelatnik. Sin  Antona i Regine, rođene Puhar. Završio je srednju tehničku školu u Rijeci.

Rođen je u istri za vrijeme Kraljevine Italije. Zbog toga mu je u matičnu knjigu rođenih upisano osobno ime Luigi ali je nakon rata u novoj FNR Jugoslaviji promijenio ime u Slavko i koristio ga cijeli život. Odrastao je na području nekadašnje općine Pazin. S obitelji se 1957. doselio u Rijeku. Živio je najprije u gradskoj četvrti Kozala i potom na Podmurvicama a 1971. se trajno preselio u Kastav. Njegov otac je bio radnik u brodogradilištu i majka domaćica.

Slavko zvan Điđi bio je 1974. jedan od osnivača boćarskog kluba Kastav. Potom je 1980. prešao u boćarsko društvo Drenova iz Rijeke. Tijekom dva desetljeća bio je igrač prve ekipe te tehnički i sportski voditelj. S ekipom Drenove osvojio je Međurepubličku ligu 1986. a potom je nastupao u saveznoj boćarskoj ligi Jugoslavije do 1990. U saveznoj ligi je osvojio 3.mjesto 1988./89. i 1989./90. U tom periodu igrao je i vodio ekipu za koju su između ostalih igrali Dinko Beaković i Slavko Olić, a prvu afirmaciju su stekli Čedo Vukelić, Zvonko Jelovica te braća Sandro i Simon Gulja. Osvajao je medalje na republičkom prvenstvu SR Hrvatske u preciznom izbijanju do 1990.

Nakon osamostaljenja Hrvatske 1992. nastupao je s ekipom Drenove u 1. Hrvatskoj boćarskoj ligi od 1994. do 1997. i ponovno 1999. No, više nisu postizani uspjesi iz razdoblja bivše Jugoslavije. Krajem 1990.-ih godina sudjelovao je u ponovnoj obnovi BK Kastva. Stekao je zvanje boćarskog instruktora I. i II. stupnja te nacionalnog boćarskog suca. Vodio je kao izbornik mušku državnu reprezentaciju Hrvatske na nekoliko međunarodnih turnira.

Obnašao je brojne dužnosti u sportu. Bio je predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza, Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije i Boćarskog saveza Rijeke. U HBS-u je uz to bio predsjednik Sportske komisije i član Izvršnog odbora.  Sudjelovao je 22.travnja 1977. u Rijeci na Osnivačkoj skupštini Zajednice sportova PGŽ i izabran je u prvi Izvršni odbor. Bio je predsjednik i član organizacijskih odbora na dva svjetske boćarska prvenstva održana u Gradu Rijeci: 1995. na kadetskom SP-u i 1997. na seniorskom SP.

U profesionalnoj karijeri bio je zaposlen u poduzeću Monter kao rukovodilac za postavljanje centralnog grijanja. Potom je od 1993. do mirovine djelovao kao poduzetnik

Aktivno se bavio i politikom, kao član Istarskog demokratskog sabora. Bio je član predsjedništva Zajednice podružnica IDS-a Rijeke, te predsjednik gradske podružnice IDS-a Kastav. Od 2001. do 2005. je kao član Poglavarstva Grada Kastva bio zadužen za resor sporta, kulture, tehničke kulture , zaštite okoline i potrošača. Zahvaljujući njemu, Kastav je dobio boćalište. Njemu u čast, od 2013. kastavsko boćalište Stražnica nosi ime „Slavko Stanić".

Dobitnik je priznanja HBS-a povodom 50 godina boćanja u Hrvatskoj,2001., Zlatne plakete Boćarske zajednice Rijeka povodom 50 godina Boćarskog saveza i organiziranog boćanja u Rijeci 2002., Nagrade za životno djelo zajednice sportova PGŽ 2004, kao posthumne i nagrade Grada Kastva za izvanredne zasluge u razvoju kastavskog sporta,2006.

Izv.: Izjava Slavkove kćeri, Elde Gržinić iz Kastva, dokumentacija BK Drenove iz Rijeke (pripremio M. Štefan).

Lit.: Hrvatsko boćanje 1951. – 2001., Zagreb, 2001.; 50 godina Boćarskog saveza Rijeka i B.K. „Benčić GMT" Rijeka 1952. – 2002, Rijeka, 2002.; „Kastavskom boćalištu ime dugogodišnjeg uspješnog sportskog i društvenog djelatnika", Glas Kastavski 63, Kastav, lipanj 2013.; Slavica Kleva, „Svečano otvoren Boćarski dom Slavko Stanić", Novi list, Rijeka, 24. rujna 2021.