Pola stoljeća Boćarskog kluba Sveti Rok - Klana

U povodu velike, pedesete obljetnice postojanja, Boćarski klub Sveti Rok Klana organizirao je u Lovačkoj kući u Liscu svečanu sjednicu, na kojoj je dat presjek svih aktivnosti u pola stoljeća rada kluba, a ujedno dodijeljena priznanja i zahvalnice bivšim i sadašnjim igračima, sponzorima i prijateljima, svima onima koji su u proteklom razdoblju dali svoj doprinos u radu kluba. Bivšim i sadašnjim članovima, prijateljima kluba, predstavnicima Općine Klana, klanjskih udruga i klubova, boćarskih saveza, svima nazočnima obratio se predsjednik kluba Herman Sušnik, koji je podsjetio kako je klub osnovan 10. srpnja 1974. godine, na inicijativu Boćarskog saveza Rijeka, tada kao Boćarski klub Klana.

– Počeci boćanja na području općine Klana sežu u daleke trideste godine prošlog stoljeća, kada se u prašnjavoj Sučalovoj ulici u Klani igralo drvenim boćama. Potom i uz gostionice u Blažovom uvijalu, na Pristavi, u Studeni, Škalnici, Liscu, Brezi. Najveći natjecateljski uspjeh klub je ostvario u sezoni 2020./2021., kada se plasirao u Prvu hrvatsku boćarsku ligu Sjever, gdje se i danas natječe. Uz brojne aktivnosti, među kojima i ove godine 27. međunarodni turnir Boće Open Klana, ono što je najsnažnije da smo 2023. godine pokrenuli školu boćanja, čime ćemo nastojati osigurati budućnost kluba, jer ipak bez mladih nema napretka. Ponosni smo na veliki uspjeh našeg boćara, devetogodišnjeg Nike Buterina, koji je ove godine na prvenstvu Hrvatske do 12 godina osvojio prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, a proglašen je i najboljim valjačem. To je prvi državni naslov u povijesti kluba, rekao je Sušnik, ističući kako je Boćarski klub Sveti Rok Klana bio i ostao promotor sportskog života općine Klana.

Svečanost klanjskih boćara došao je podržati i čestitati im na pola stoljeća postojanja i saborski zastupnik Josip Ostrogović. »Drago mi je da postoje entuzijasti koji ovaj sport gledaju kao ljubav i način života«, rekao je Ostrogović.