Početak nove boćarske sezone 2024./2025.

Ovog vikenda, 19. i 20. listopada 2024., započinje nova boćarska sezona za najviše rangove u muškoj i ženskoj konkurenciji. Riječ je o Super hrvatskoj boćarskoj ligi (Super HBL) i Prvoj hrvatskoj boćarskoj ligi (1. HBL)  te o Hrvatskoj ženskoj boćarskoj ligi (HŽBL) koje donose uzbudljive okršaje na boćarskim terenima diljem Hrvatske.

Što se tiče Super HBL lige, našu županiju ove godine predstavlja samo jedan klub, Sv. Jakov iz Jadranova, nakon ispadanja Vargona (koji sada nosi ime BK Rijeka) iz ovog prestižnog natjecanja. Nakon prošlogodišnjeg povijesnog plasmana u ligu za prvaka te zauzimanje visokog četvrtog mjesta na kraju sezone, vrijedi vidjeti da li su Jakovari spremni za još jedan korak više.

Dobra vijest za klub je povratak Brune Kraljića iz Istre Poreč, dok je cijela prošlogodišnja ekipa ostala na okupu. No, pitanje koje ostaje jest koliko će momčad moći računati na njegov doprinos, budući da prošle sezone zbog poslovnih obaveza nije igrao za svoj tadašnji klub.

U nadolazećoj sezoni 1. HBL-sjever naša će županija imati tri predstavnika. Glavni favorit trebao bi biti klub koji će ove sezone nastupati pod novim imenom – BK Rijeka (ex BK Vargon). Klub je pojačan povratkom dvojice bivših igrača, Matea Načinovića iz Istre Poreč te nekadašnjeg kapetana Davora Jelovice, koji se vraća iz Pule.

Međutim, plavo-bijeli dres više neće nositi nekoliko igrača, a to su Fran, Karlo i Ivica Jakominić te Karlo Vukelić koji su prešli u Kastav, dok je Matija Valenčić preselio u zagrebački Zrinjevac, a Saša Ban je pojačao redove Zastenica.

Što se tiče preostala dva županijska kluba, Sv. Rok-Klana i Kukuljanovo, njihovi primarni ciljevi bit će osigurati ostanak u ligi. Kukuljanovo se pojačalo dolaskom Luke Dorića, koji je prošle sezone zapaženo igrao za Lučki radnik, te Leona Brnića.

Ovosezonski prelazni rok donio je značajne promjene na boćarskoj sceni, a posebno se ističe gotovo potpuni odlazak šampionske momčadi BK Vrgorac (ex BK Biston). Braća Ćubela preselila su u Zrinjevac, dok će Marino Milićević biti veliko pojačanje za Pulu. Dva ključna igrača, Ivan Galić i Mario Bajo, također su napustila klub – Galić se pridružio Metkoviću, a Bajo Postranju. Ovi odlasci dovode u pitanje hoće li aktualni prvak uopće započeti novu sezonu, s obzirom na to da se nisu pojavili na Kupu Hrvatske.

Novi sustav natjecanja u Super HBL i 1. HBL

Osim velikih promjena u sastavima, nova sezona donosi i promjene u formatu natjecanja Super HBL i 1. HBL. Nakon odigranih 14 kola regularnog dijela, više se ne igra liga za prvaka i liga za opstanak. Umjesto toga, četiri najbolje ekipe iz regularnog dijela plasirat će se u polufinale doigravanja za prvaka. Pobjednici polufinala igrat će finale, a serije polufinala i finala igrat će se po sustavu najboljeg iz dva ili eventualno tri susreta.

Što se tiče ispadanja, iz Super HBL ponovno ispadaju dva kluba, dok će iz 1. HBL ispasti onoliko klubova koliko je potrebno da liga sljedeće sezone broji osam klubova. Poredak od petog do osmog mjesta određuje se na temelju tablice nakon 14. odigranih kola, te za njih tada završava sezona.

U nadolazećoj sezoni Hrvatske ženske boćarske lige došlo je do nekoliko promjena koje bi mogle značajno utjecati na tijek natjecanja. Najveći transfer zasigurno je prelazak Nives Jelovice iz Pule u Komižu. Ostale igračice ostale su vjerne svojim klubovima, što znači da nas očekuje možda najujednačenije i najnapetije prvenstvo do sada.

Braniteljice naslova Čavle ŠB ulaze u sezonu s velikim ambicijama, ali Pula i Komiža bit će im ozbiljni konkurenti. Preostali klubovi iz naše županije – Kastav, Marinići i Drenova – borit će se za četvrto mjesto koje vodi u doigravanje za prvakinje, gdje će imati priliku iznenaditi favorite.

Došlo je i do važnih promjena u propozicijama natjecanja. Ponovno je dopušteno da jedna igračica nastupi u četiri discipline, što će sigurno utjecati na taktiku momčadi. Osim toga, promijenjen je sustav domaćinstva u doigravanju – sada će bolje plasirana ekipa biti domaćin prve i eventualne treće utakmice, za razliku od dosadašnjeg pravila gdje je domaćinstvo drugog i trećeg susreta bilo dodijeljeno vodećoj ekipi nakon regularnog dijela.