Kreće Super liga, 1. HBL sjever, HŽBL i HKBL

Kreće Super liga, 1. HBL sjever, HŽBL i HKBL

Došlo je vrijeme da se na boćališta vrate najkvalitetniji boćarski klubovi u muškoj i ženskoj kategoriji. U zadnjem vikendu mjeseca listopada s natjecanjem kreće muška Super liga i 1. Hrvatska boćarska liga sjever, Hrvatska ženska boćarska liga te Hrvatska kadetska liga. Susreti Super lige odigravat će se, kako je već i uobičajeno svih prijašnjh godina, subotom u 15 sati dok će se ženska liga igrati u svom standardnom terminu, nedjeljom s početkom u 10 sati. S obzirom da se 1. HBL sjever po prvi puta igra u zimskom terminu, susreti će se igrati kao i kod Super lige, a to znači subotom sa početkom u 15 sati. Pojedini susreti, zbog prezauzetosti dvorana, igrati će se i nedjeljom s početkom u 15 sati. Termin odigravanja kadetske lige je subotom u 9 sati.

Naša županija će u Super ligi u sezoni 2023./24. imati jednog predstavnika više nego prošlu sezonu. Uz boćarski klub „Sv. Jakov" iz Jadranova koji ulazi u svoju drugu superligašku sezonu, povratnik u najjači rang je riječki „Vargon". Boćari „Vargona" izborili su nastup u Super ligi nakon odustajanja od prelaska u viši rang ekipe „Marinića". Tako se momčad „Vargona" vratila u Super ligu u najkraćem mogućem roku, nakon samo jedne sezone provedene u drugom rangu natjecanja.

Što se tiče igračkog kadra „Sv. Jakova", ekipa u prvenstvo ulazi na papiru jača nego prošle sezone. Uprava kluba je uspjela zadržati u svom rosteru sve nosioce igre dok je na listi dolazaka ime Nevena Vičevića koji je dres Kukuljanova zamijenio onim Sv. Jakova. Vičević već ima iskustvo igranja najvišeg ranga jer je prvu ligu igrao u dresu Kukuljanova i Podhuma. Kad se njemu pridodaju višestruki svjetski prvak Karlo Šaban, pa dvostruki juniorski svjetski prvak Žarko Jerčinović, zatim osvajači nekoliko medalja sa svjetskih prvenstava Lovro Šipek, Filip Klarić i Leon Petz, te osvajač srebrne medalje sa zadnjeg juniorskog svjetskog prvenstva Adrian Šipek, za očekivati je da momčad iz Jadranova napravi rezultatski pomak u odnosu na prošlu sezonu kada su završili sezonu na 6. mjestu. U ekipi „Vargona" na listi dolazaka je dvojac iz „Marinića" Paulo Flego, te Siniša Juretić koji u "Vargon" tako dolazi po treći put. U klubu su ostali i oslonci prošlogodišnje ekipe Sandro Gulja i Goran Percan. Također se već ove sezone puno očekuje i od reprezentativaca poput Ivana Načinovića i Matije Valenčića.

Od ostalih transfera kod Superligaša vrijedi svakako spomenuti dva najzvučnija transfera, a to su povratak Darijana Živolića u Pulu, te dolazak bivšeg igrača „Vargona" Dejana Tonejca u Istru Poreč. Pula je dolaskom Živolića upotpunila mjesto „drugog" brzinca, te će on zajedno sa crnogorskim reprezentativcem Stjepčevićem činiti jak trkački dvojac. Uz Tonejca, dres Istre nositi će još jedan bivši „Vargonovac", a riječ je o Vedranu Glaviću, te pridošlica iz „Zrinjevca" Filip Matijašić. No, pitanje je dali će Istri to biti dovoljno za obranu naslova kada se zna da neće moći računati na već spomenutog Živolića, te Brunu Kraljića koji zbog poslovnih obaveza više ne trenira sa ekipom. Treći kandidat za naslov je Biston, kojega je napustio kapetan Crnčević, ali prezimena Milićević, Galić, Bajo te braće Ćubela garantiraju u najmanju ruku borbu za titulu.

Liga prvoligaša po prvi puta će brojati osam klubova umjesto uobičajenih deset. Sistem natjecanja je precrtan od Super lige, pa će se nakon 14 odigranih kola redovnog prvenstva, stvoriti liga za prvaka i liga za opstanak, u kojoj je potrebno odigrati još šest kola. Također je novost to što će i oni od ove sezone imati dva brzinska izbijanja na jednom prvenstvenom susretu. Naša županija broji „samo" tri ekipa u ligi. Rekli smo „samo", jer smo naviknuli iz nekoliko proteklih sezona da je više od pola klubova u ovom rangu bilo iz naše županije. No ispadanjem Podhuma, G. Kraja Ladvića i Lovrana, odustajanjem od natjecanja Marinića, te ulaska Vargona u viši rang, ostali smo na tri kluba a riječ je o Kukuljanovu, Lučkom Radniku te Sv. Rok Klani. Previše promjena u sastavima ekipa nije bilo ali svakako treba ponoviti odlazak Vičevića iz Kukuljanova te treba vidjeti dali će ekipa moći nadoknaditi njegov odlazak. U ekipu Sv. Rok Klane vratio se je nakon desetak godina Leonard Pekar, dok će ekipa Lučkog Radnika nastupiti u gotovo nepromijenjenom sastavu jer je klub napustio samo Dragan Lerga. U ligi se kao papirnati favorit nameće ekipa Pazina koja, iako je ostala bez Valtera Ivančića koji je preselio na mjesto voditelja u Istri Poreč i Martina Štihovića, a po špekulacijama neće moći računati ni na usluge Benjamina Guština. Ali, imena poput Alena Guština, Nikole Hrelje i Dajana Jurmana i dalje garantiraju borbu za naslov prvaka.

U ženskoj ligi se ništa nije promijenilo vezano za broj naših klubova u ligi, ali se je promijenio odnos snaga na vrhu prošlogodišnje prvenstvene ljestvice. Boćarski klub „Čavle ŠB" ostao je bez Eme Maršanić koja je preselila u redove prvakinja države „Pule". Osim Maršanić, nije zabilježen niti jedan drugi prelazak igračica, pa se jakosne snage u ostalim ekipama nisu promijenila. Sistem natjecanja je ostao nepromijenjen, nakon 14 kola i 12 odigranih susreta, slijedi doigravanje po principu „na dva dobivena susreta" u polufinalu i finalu.

Svakako se mora spomenuti da kreće natjecanje u Hrvatskoj kadetskoj boćarskoj ligi ovaj vikend. Pravo nastupa u kadetskoj ligi imaju igrači/ce rođeni 2008. i mlađi. U skupini PGŽ natječe se 12 ekipa: Sv.Jakov 1 i 2, Gornji kraj 1 i 2, Vargon, Drenova-Rijeka, Križišće, Škrljevo, Čavle ŠB, Kastav, Lovran i Sv.Rok/Marčelji.

Prvo kolo Super lige donosi Sv. Jakovu najduže gostovanje, kod debitanta Hajduk Rašice, dok se na Podvežici susreću momčadi koje zajedno u svojim vitrinama imaju 17 naslova ekipnog prvaka Hrvatske, Vargon i Zrinjevac.

Kod prvoligaša, Lučki Radnik bez suspendiranog Nedeljka Tibljaša dočekuje novajlije u ligi ekipu Umaga, dok je Sv. Rok Klana u nedjelju domaćin Pazinu na boćalištu na Marinićima. Kukuljanovo će na put u metropolu kod povratnika u ligu Ante Starčevića.

U ženskoj ligi odmah u prvom kolu slijedi i najveći debri prvenstva, dvoboj Pule i Čavle ŠB. Kastav ide na gostovane kod ekipe koja ih je prošle sezone pretekla u borbi za doigravanje, ekipe Rudar Labina, dok je ekipa Drenove slobodna u prvom kolu. Susret između Marinića i Komiže je odgođen za 05.11.


Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više