2. izdanje Winter Trophy turnira u Francuskoj

2. izdanje Winter Trophy turnira  u Francuskoj

2.izdanje Zimskog trofeja (Winter Trophy) naziv je elitnog međunarodnog turnira u parovima i brzinskom izbijanju koji  se od 13. do 14. siječnja 2024. održao u francuskom Fontaineu nedaleko Grenoblea.

O jačini ovog natjecanja svjedoči podatak da je na njemu nastupilo 47 boćara i 23 boćarice, odnosno 16 muških i 8 ženskih ekipa u parovima, te po šest boćarica i boćara u brzinskom izbijanju iz Francuske, Italije, Slovenije, Turske, Monaka i Hrvatske, a među njima je bilo 32 aktualnih ili bivših svjetskih i europskih prvaka i rekordera koji u kolekcijama imaju 37 naslova svjetskih i 39 europskih prvaka.

U tako jakoj konkurenciji Hrvatsku je predstavljala reprezentacija čiji je ženski dio činio aktualna prvakinja svijeta upravo u parovima Nikol Belasić (Čavle ŠB), Ria Vojković (Pula) koja uz prošlogodišnji naslov iz štafetnog izbijanja ima još jedan naslov u svojoj kolekciji te Nives Jelovica (Pula) sa tri naslova svjetske i dva naslova europske prvakinje.

U muškom dijelu u parovima nas je pak uz jednog od aktualnih svjetskih prvaka i europskih viceprvaka upravo u parovima Karla Šabana (Sv. Jakov, Jadranovo) predstavljao povratnik u reprezentativni dres nakon šest godina Marko Beaković, nekadašnji član Trio Buzeta, Istre Poreč i Pule. Marko Beaković već nekoliko godina živi i boće igra u Francuskoj, upravo u Fontaineu gdje će se odigrati ovaj turnir. U brzinskom izbijanju za seniorsku hrvatsku reprezentaciju debitirao je mladi brzinac Vedran Glavić (Istra Poreč).

U natjecanju po skupinama u parovima hrvatska ženska reprezentacija svrstana je bila u skupinu s reprezentacijama Turske i Francuske. Šaban i Beaković u muškom turniru svrstani su bili u skupinu sa francuskim klubom Bourg St. Andeol, za kojeg igra i jedan od aktualnih europskih prvaka u parovima Julien Molager, s talijanskim Chiavareseom koji će nastupiti s dvojicom svjetskih prvaka Emmanuelleom Bruzzonneom i Danieleom Grossom te sa ekipom domaćina Fontaine. Nažalost naši reprezentativci nisu se uspjeli plasirati u daljnju fazu natjecanja. Belasić i Jelovica su u ženskoj konkurenciji u repasažu sa 13:6 zaustavljene od francuskih reprezentativki Nelly Škoberne i Annaelle Barazzuti koje su na kraju osvojile turnir. Šabanu i Beakoviću u skupini dva puta kobni bili Beakovićevi klupski suigrači iz francuskog kluba Fontaine koji su ih u presudnom susretu u repasažu porazili sa 13:4. Turnir parova osvojila je ekipa Nice u sastavu Belay Sebastien, Garica Romain i Ascensi Frederic.

Vojković se u brzinskom izbijanju s rezultatima 31/39 i 33/38 u dvije kvalifikacijske serije kao četvrta iz kvalifikacija plasirala u polufinale koje je s rezultatom 38/45:32/39 izgubila od aktualne europske viceprvakinje i svjetske mlađeseniorske (do 23 godine) rekorderke (43/46) Francuskinje Ophelie Armanet. Pobjednica turnira u brzinskom izbijanju je Gouilloud Lisa s rezultatom 34/47.

U brzinskom izbijanju se u muškoj konkurenciji debitant u dresu hrvatske seniorske reprezentacije Vedran Glavić s rezultatima 41/48 i 36/45 u dvije serije izbijanja iz kvalifikacija nije uspio plasirati u polufinale. Turnir je osvojio aktualni mlađeseniorski svjetski prvak i rekorder (50/51), Francuz Matheo Roffino s izvrsnim rezultatom 48/50 u finalu.

Sastave svih ekipa koje su nastupile na natjecanju možete pogledati OVDJE.